Увеличен брой катастрофи и загинали през летните месеци по пътищата на област Добрич

Движението по основните пътни артерии в област Добрич през летния туристически сезон е многократно завишено

Увеличен брой катастрофи и загинали през летните месеци по пътищата на област Добрич

Началникът на сектор „Пътна полиция“ Добрич главен инспектор Жулиян Минев определи пътната обстановка в област Добрич като тежка. От началото на годината към момента регистрираните тежки ПТП са 96, с 11 загинали и 119 ранени. Сравнени с осемте месеца през миналата година имаме едно тежко ПТП в повече, седем загинали в повече и двама по-малко ранени.



По наши наблюдения и по данни на камерите на АПИ интензивността на движението по пътищата в региона е доста по-високо в сравнение с миналата година през същия период, като увеличението е с около 25-30%“, посочи Жулиян Минев. Допълнително обстановката се утежнява и от започналия ремонт на Дунав мост 2 и пренасочването на тежкотоварния трафик към границите край Дуранкулак и Кардам. Не са изолирани случаите, в които опашките на двата гранични пункта достигат до над 5 км. Това неминуемо влияе и върху пътнотранспортната аварийност, допълни Минев. Отделя се значителен ресурс за контрол на движението, осъществява се ежедневен линеен контрол с полицейски наряди по всички главни пътища, с цел нормализиране на движението и изваждане от движението на агресивни водачи и санкционирането им на място.

По думите на главен инспектор Жулиян Минев най-критично е положението на първокласния път I-9 Варна – Дуранкулак, по направленията до морските курорти, както и пътят Добрич – Варна. Наблюдава се повишение и по направленията Добрич – Силистра и Добрич – Кардам.

Сред нарушителите все повече са и туристите от други държави, най-много от Румъния, които не спазват ограниченията за скорост и правилата за изпреварване. „Често румънските автомобили се движат в колона по няколко и когато първият тръгне да изпреварва, всички тръгват след него, без да имат необходимата зона на видимост и създават предпоставки за пътни инциденти. Затова специално на път I-9  насищаме с поне четири наряда. В дните сряда, събота и неделя имаме и съвместни полицейски екипи от наши пътни полицаи и такива от Румъния, което допълнително всява респект“, допълни Жулиян Минев. Нараства броят и на украинските и молдовските нарушители.

Само за миналата седмица от контролната дейност на КАТ са съставени 137 акта, 598 глоби по фиш, установени са осем водачи да управляват под въздействието на алкохол, шестима под въздействието на наркотици, четирима неправоспособни, както и 2022 нарушения, засечени от камерите за скорост.