Решено: Да има или не ветрогенератори гласуват жителите на Община Добричка на 27 октомври

Това ще е първият местен референдум в Община Добричка в историята на общината

Решено: Да има или не ветрогенератори гласуват жителите на Община Добричка на 27 октомври

На извънредното си заседание днес, след едва 25 минути дебати и изказвания, съветниците, представляващи 68-те населени места в Община Добричка, решиха, че именно хората ще гласуват дали да се реализират инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове или не. За предложението на кмета Соня Георгиева гласуваха 11, против – трима, въздържали се – шестима. 



В началото на заседанието кметът на Община  Добричка Соня Георгиева представи пред общинските съветници и присъстващите жители на общината в залата своите аргументи за провеждането на референдум, като заяви, че това е най-демократичният подход за вземане на решение и гражданско участие. „Икономически погледнато вятърните централи сигурно са полезни, но е от съществено значение къде точно те са позиционирани. Убедена съм, че плодородният добруджански чернозем не трябва да става обект на подобни инвестиционни намерения“, посочи Соня Георгиева. Тя призова жителите на общината да излязат и за гласуват на 27 октомври. Обект на инвестиционни намерения за изграждането на ветроенергийни паркове са около 30 населени места в Община Добричка, посочи още Соня Георгиева.

 
Общинският съветник от ДПС  Ердинч Хаджиев изрази несъгласието си референдумът да бъде проведен заедно с парламентарните избори и заподозря политически цели за това.  Диана Далакманска от групата на ИТН посочи, че няма да подкрепи предложението за референдум с аргументите, че парите за него могат да бъдат спестени, ако тази работа се свърши от общинските съветници. Далакманска изрази и скептичното си отношение по начина на формулиране на въпроса в референдума. Припомняме, че отделената сума за местното допитване възлиза на 108 000 лв. от бюджета на Община Добричка.  

Представител на групата на БСП в Общинския съвет заяви, че те са единодушно зад предложението хората да вземат решение по въпроса за вятърните електроцентрали.  Така след само 25 минути дебати и изказвания съветниците преминаха към гласуване и решиха, че референдум в общината ще бъде свикан на 27 октомври.

В залата думата получиха и присъстващите жители на общината. Георги Ганев от село Славеево изложи своите притеснения относно ветроенергийните паркове. „Това са 170 метрови мачти със 172 метрови ротори, обща височина от над 250 метра, които опасват селото от всички страни. Те ще излъчват постоянно вибрации, шум, завихряния и инфразвук и ред други, които още не са проучени. И в тези клетки ни канят да влезем в тях“, заяви Ганев.

Стоянка Димитрова, председател на сдружение „Жива земя“ представи пред присъстващите поредица от числа, статистики и данни, без да посочи източникът на информацията за тях, за да гарантира истинността им. 
Йордан Апостолов, привърженик на изграждането на вятърни електроцентрали, се опита да сподели и своето мнение. Неговото изказване беше многократно прекъсвано от освирквания от залата и от председателя на Общинския съвет Георги Коев. С неговото изказване беше поставен и краят на днешното извънредно заседание, от което стана ясно, че на 27 октомври жителите на Община Добричка ще отговарят на въпроса: „ПРОТИВ ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и Кмет на Общината?“.