5 септември - Международен ден на благотворителността

Датата е избрана в чест на годишнина от смъртта на Майка Тереза от Калкута

5 септември - Международен ден на благотворителността

На днешния 5-и септември светът отбелязва Международния ден на благотворителността. Той е част от календара на ООН, като датата е избрана във връзка с годишнината от смъртта на Майка Тереза.



Бедността продължава да съществува в света и в момента. Тя е особено задълбочен проблем предимно в развиващите се страни, но засяга и най - развитите  икономически държави. Денят на благотворителността е учреден като мотивационна инициатива за всички, които имат възможност да подадат ръка на хора в нужда - неправителствени организации, корпорации, частни дарители и благотворителни учреждения.

Благотворителността, подобно на понятията за доброволчество и филантропия, осигурява истинска социална връзка и допринася за създаването на приобщаващи и по-устойчиви общества. Благотворителността може да облекчи най-лошите последици от хуманитарните кризи, да допълни обществените услуги в здравеопазването, образованието, жилищното настаняване и закрилата на децата. Съдейства за развитието на културата, науката, спорта и опазването на културното и природно наследство. Тя също така насърчава правата на маргинализираните и в неравностойно положение и разпространява посланието за човечност в конфликтни ситуации.

Всяка година благотворителните организации по целия свят помагат за спасяването и подобряването на живота на хората, борейки се с болестите, защитавайки децата и давайки надежда на хиляди хора.

Международният ден на благотворителността служи за увеличаване и засилване на социалната отговорност в целия свят, като увеличава подкрепата ни за благотворителни каузи и обединява всички в солидарност. Този ден предоставя чудесна възможност да се включим в благотворителните събития, които се провеждат по света.

Международен ден на благотворителността е избран на дата в почит на Майка Тереза, известна като Света Тереза от Калкута в Католическата църква. Тя основава римокатолическа религиозна конгрегация, Мисионерите на милосърдието, през 1950 г. Мисионерите на милосърдието са активни по целия свят. Конгрегацията управлява домове за тези, които умират от туберкулоза, проказа и ХИВ/СПИН, училища, сиропиталища, програми за семейно консултиране, програми за консултиране на деца, мобилни клиники, диспансери и кухни за обществени хранене. Членовете полагат обети за послушание, бедност и целомъдрие. Те също изповядват четвърти обет, който е да предоставят „безплатна служба от все сърце на най-бедните от бедните“.

През годините Майка Тереза е била награждавана с много различни отличия. Това включва получаването на Нобелова награда за мир през 1979 г., както и наградата за мир Tamon Magsaysay през 1962 г.