Добрич отбелязва 108 години от Добричка епопея и 84 години от подписването на Крайовския договор

Годишнините ще бъдат отбелязани с панихида, поднасяне на цветя пред паметниците на героите и празничен концерт на ансамбъл „Добруджа“

Добрич отбелязва 108 години от Добричка епопея и 84 години от подписването на Крайовския договор

Програма на тържествата в паметния ден в Добрич:



09.00 ч. – 16.00 ч., Военно гробище музей Ден на отворени врати

10.30 ч., Военно гробище музей Панихида и поднасяне на цветя

11.30 ч., Паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. Поднасяне на цветя

12.00 ч., сцена на пл. „Свобода“ Празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“

През целия ден ще се поднасят цветя на паметници и паметни знаци – Кръст - паметник на загиналите в Добричката епопея; Паметен знак на загиналите от 53-ти пехотен полк в Добричката епопея  1916 г.; Плоча - барелеф на Н.В. Цар Борис III; паметни плочи на ген. Тодор Кантарджиев, полк. Борис Дрангов и Христо Стефанов

Община Добричка също ще отбележи годишнината от Добричка епопея. Край село Козлодуйци ще се съберат кметове, кметски наместници, общински съветници, жители от общината , членове на Инициативния комитет за изграждане на Мемориала, наследници на героично загиналите войни  и много гости.
Събитието ще започне в 9.30 ч. със заупокойна молитва в памет на героите.

Приветствено слово ще поднесе кметът на Община Добричка Соня Георгиева. Участие в програмата със специално подготвен рецитал ще вземат ученици от СОУ „Д. Талев“ гр.Добрич, както и  представителна рота от Военно-морски сили Варна. 

След поднасянето на венци и цветя от признателните добруджанци, те ще бъдат поканени да посетят прожекцията на филма „Епопеята при Добрич“ – пета част от документалната поредица „Помни войната“  от 11-00 часа в Дом-паметник  „Йордан Йовков“  с участието на режисьора Мария Цветкова и сценариста Радослав Симеонов.