Жителите на Изворово отбелязаха патронния празник на читалище „Съединение – 1943“

Празникът бе отбелязан с водосвет, курбан за здраве и богата фолклорна програма

Жителите на Изворово отбелязаха патронния празник на читалище „Съединение – 1943“

С водосвет и богата фолклорна програма, жителите на генералтошевското село Изворово отбелязаха патронния празник на Народно читалище „Съединение – 1943“ в селото. С песни и танци се представиха общо шест самодейни състава от читалища в община Генерал Тошево.



За здравето на всички присъстващи беше раздаден и курбан, специално приготвен за празничния ден. Специален поздрав към всички отправи кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, който бе официален гост на събитието.

Началото на музикалната част беше дадено с прекрасните изпълнения на Групата на читалищните секретари поздрави публиката с прекрасните си певчески изпълнения. На сцената се изявиха и самодейци от селата Пчеларово, Красен, Сноп и Зограф. Димитър Стефанов – дългогодишен ръководител на групата от село Изворово поздрави всички присъстващи с няколко изпълнения на народни песни. 

Според архивите, преди 1940 г. в селската кръчма в малка стая до бръснарницата един от местните хора - Кольо Опрев, давал книги на любознателните и жадни за знание селяни. Три години по-късно група будни селяни от село Долен Извор основават читалище и училище. Новопостроеният читалищен дом е бил изграден с труд и средства от самооблагане на жители на селото.