Камен бряг събра творци от близо и далеч в юбилейния XX -ти Международен пленер „Вятър - Море“

Художници от България и Румъния твориха сред суровата красота на Северното Черноморие по темата „Време“

Камен бряг събра творци от близо и далеч в юбилейния XX -ти Международен пленер „Вятър - Море“

И тази година през септември живописното село Камен бряг отново се превърна в оазис за творци от България и Румъния, които взеха участие в юбилейното 20-то издание на международния пленер „Вятър -Море“.



Пленерът, който се провежда ежегодно от 2004 г., се е утвърдил като културен форум, събиращ художници от различни държави. Участниците черпиха вдъхновение от дивата природа, скалистия бряг, безкрайното море и суровата красота на крайбрежния район. Те приложиха разнообразни художествени техники в създаването на творбите си – живопис, графика, скулптура, керамика и други.

През последните години акцентът на пленера е насочен към експериментиране с японската техника „раку“ – метод за стресово напукване на глазурата чрез изпичане в мобилна пещ.  По този начин произведенията придобиват уникален и автентичен характер.

Темата на тазгодишното издание бе „ВРЕМЕ“. В духа на пленера, участниците обмениха идеи, опит и вдъхновение, а свободата на избор в техниките и материалите ги предизвика да се впуснат в нови творчески търсения и експерименти.

Кулминацията на събитието бе изложбата, открита в ХГ „Христо Градечлиев“, като част от творбите бяха дарени на галерията.