Деца рисуват и опознават изкуството в добричката галерия

През месец ноември в Художествена галерия – Добрич активно продължиха заниманията с деца от различни възрасти, съобразени с изобразителните възможности, които предоставя есенният сезон, постоянната експозиция и гостуващите изложби.

Деца рисуват и опознават изкуството в добричката галерия

В рамките на образователната програма на галерията – модул „Майстори и шедьоври на българското изобразително изкуство” – се разработиха и проведоха занимания, посветени на Златю Бояджиев, Дечко Узунов и Найден Петков. В поредица от срещи, сред творбите им в постоянната експозиция на галерията, децата се докоснаха до живота и изкуството на тези художници и се запознаха с характерните за тях стилове. Вдъхновени от творбите им, децата направиха свои рисунки в жанровете натюрморт, пейзаж, фигурална композиция, представяйки своя поглед върху изкуството на тези класици.

Пейзажи в топла есенна гама, натюрморти, изпълнени в техниката на колажа, работа с природни материали, глина и текстил са малка част от възможностите и идеите, които екипът на галерията реализира в рамките на постояннодействащата програма за работа с деца „Галерията и децата”.

През празничния месец декември галерията открива врати за желаещи да участват в творчески ателиета, посветени на предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Наред с рисунки с восък, зимни пейзажи в хактерните за сезона техники и цветове, коледното настроение и празнично очакване ще съпътстват изработването на новогодишни картички и играчки за елха. Заниманията ще се провеждат в понеделник и сряда.