Две частни училища, университет и десетки наематели на офиси заплашени от принудително напускане

Изпълнителният директор на „Центъра за бизнес и култура“ доц. Тодор Радев изнесе факти относно спора между Акционерното дружество и Община Добрич за статута на сградата, в която те се помещават

Две частни училища, университет и десетки наематели на офиси заплашени от принудително напускане

Акционерното дружество „Център за бизнес и култура“ управлява сградата, в която се намира, след решение за апортирането й през далечната 1993 г. Дружеството довършва сградата, за което са инвестирани над 14 милиона лева. Днес там се намират десетки офиси, както и двете частни училища „Мария Монтесори“, ЧГТП „Райко Цончев“ и ВУМ. „И сега, когато сградата е вече довършена, Общината казва дайте си ни сградата. Струва ми се, че дори в мутренските години, се действаше по-меко“, посочи Тодор Радев. Поводът за събирането е заповед на кмета на Община Добрич от 30.08.2024 г., в която се посочва, че сградата ще бъде принудително иззета от ЦБК. Според Радев този акт от страна на Общината е напълно незаконен, тъй като вещното право за ползване на сградата са апортирани на дружеството. За да я получи отново общината, трябва да се измине обратния път и решението да се приеме от Общинския съвет на Добрич. Радев припомни, че преди няколко месеца съветниците са обсъждали въпроса и са поискали редица документи за доизясняване на казуса, които до ден днешен не са били представени от Община Добрич. 



Тодор Радев припомни, че именно на това място навремето е било построено дареното от Райко Цончев училище и първата идея на Акционерното дружество, в чиято полза е апортирана настоящата сграда, е била да възстановят училището, в което днес се обучават стотици ученици от 8 до 12 клас. 
„Двете училища и университетът в тази сграда са неща, с които Добрич може да се гордее. Нас най-много ни боли за отношението на една общинска управа към училищата. Тяхна задача е да привличат инвеститори, а виждаме какво се случва с града ни“, допълни Тодор Радев. „Управлението на сградата съвсем легитимно принадлежи на Центъра за бизнес и култура и това сочат документите“, категоричен е Радев. Той уточни, че започват съдебна битка за изясняване на проблема и кой какви права има върху сградата. Той увери, че няма да остави наемателите и училищата да останат без сграда. 

Адвокатът на дружеството Керанка Кирилова посочи, че възникналият казус действително е с високо обществено значение. В края на месец юли е получена покана от кмета на Община Добрич, с която се уведомяват, че трябва да предадат доброволно държането върху сградата, тъй като кметът счита, че това е сграда, собственост на Общината. АД от своя страна внася иск в Окръжния съд в Добрич на 31 юли тази година, в който молят съда да разреши този въпрос, тъй като той тлее от много години. Тоест, към настоящия момент има висящо дело. 

Междувременно е издадена и заповедта от 30 август за изземване на сградата от кмета на Община Добрич. Според адвокат Кирилова заповедта е незаконна. АД „Център за бизнес и култура“ държи тази сграда, тъй като Общината е апортирала, тоест направила е непарична вноска, когато дружеството се е учредявало. На базата на оценката на сградата Общината държи и досега 41%. „Имало е проведено заседание на Общинския съвет в края на месец юли, на което се разисква въпроса как Общината може отново да придобие собствеността и правото на ползване на сградата. Общинският съвет не взема решение, защото общинските съветници повдигат доста въпроси – сигурно ли е, че ние сме собственици, има ли документи“, посочи адвокат Кирилова. По думите й тази ситуация на множество спорове ще бъде решена от съда. До момента, в който не се произнесе и последната съдебна инстанция по спора, всички наематели и училища ще бъдат оставени в сградата при същите условия, успокои присъстващите адвокат Кирилова

На срещата днес стана ясно още, че Административният съд в Добрич е спрял предварителното изпълнение на заповедта на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов. 
В срещата с медиите присъстваха и много родители и наематели, които изразиха притеснението си от поведението на Община Добрич и заповедта на кмета Йордан Йорданов за изземване на имота.