Йордан Йорданов: Учебните заведения в спорната сграда, управлявана от ЦБК, ще бъдат освободени от наем

Това заяви днес кметът на Община Добрич Йордан Йорданов в отговор на спекулациите, по негови думи, по темата за управлението и собствеността на сградата на Акционерното дружество „Център за бизнес и култура“

Йордан Йорданов: Учебните заведения в спорната сграда, управлявана от ЦБК, ще бъдат освободени от наем

Центърът за бизнес и култура е обект на задълбочена работа от Общинския съвет, неговите комисии и администрацията на Общината от години, стана ясно на свикания днес брифинг по темата в Община Добрич. По думите на Йордан Йорданов спорът законово не е уреден и през последните години с изпълнителния директор на ЦБК Тодор Радев са положени усилия за изясняването на спора.



Има сключен договор между Международния колеж и учебните заведения в сградата. „Учебните заведения, които се намират в тази сграда, ще бъдат освободени от наем и безвъзмездно ще ползват базата“, посочи Йорданов. По думите му наемателите също ще бъдат запазени и дори е възможно да плащат по-ниски наеми според наредбата на Общината за отдаване под наем на помещения. „Наемателите могат да бъдат спокойни, че ще си запазят помещенията“, заяви Йорданов. 

Йорданов опроверга думите на Тодор Радев, че собствеността на сградата няма да се върне на Общината, защото е апортирано безсрочно вещно право на ползване и отрече, че АД са разбрали едва август месец за намеренията на Общината. Йорданов неколкократно подчерта, че е искал поредица от срещи с Тодор Радев, но той е изпращал свое упълномощено лице. 
Община Добрич има 41% дял от АД и по тази причина нито едно предложение от нейна страна не е било приемано и решенията са вземани еднолично, допълни Йорданов. На свой ред той попита задочно Тодор Радев защо повече от две години не отговаря на поканите за срещи и не е запознал обществеността за ситуацията със сградата. „Призовавам го да си отвори документите и цялата преписка и нека да каже къде са инвестирани сумите за ремонт“, заяви Йорданов. 

На брифинга стана ясно, че още през 2022 г. е извършено архитектурно заснемане на цялата сграда, където първоначално е имало 16 обекта в сградата. Заснемането е било направено с цел да се разбере колко квадратни метра се ползват с учебни цели именно заради идеята за тях да не се плаща наем. 

Тези взаимоотношения можеха да бъдат уредени, ако имаше желание. Призовавахме с писма и по дискретен начин за срещи и разговори за концесия или друг начин“, допълни Йорданов. 

При изследването на документите също е установено, че се говори за апортиране само на право на ползване на сградата. Решението на Общинския съвет през 1993 г. е за апортиране на незавършена сграда, но в решение на Окръжния съд Добрич през същата година е записано апортиране на вещно право на ползване. Реално съдът трябва да отговори откъде се появява разминаването, категорични са от Община Добрич. Кметът Йорданов обясни, че когато през 1992 г. се създава АД ЦБК, е нямало Закон за общинската собственост, той се създава през 1996 г. и важи и за решения, взети в миналото. По тази причина апортът е изтекъл още през 2004 г., януари месец. 

Йорданов подчерта, че за 17 години от участието си в АД ЦБК Община Добрич е получила сумата от едва малко над 45 000 лв. „Със заповедта ние щяхме съвсем нормално да си уредим взаимоотношенията с наемателите, а не да гоним някого и да го изхвърляме. Просто ще влезем във владение на сградата, която е частна общинска собственост. Единият вариант е Общината да си управлява тази сграда като собственик, другият вариант е Общината като собственик, но апортнала правото на ползване на ЦБК, да не може абсолютно нищо да управлява“, заяви още Йорданов. Според Йорданов родители и ученици се използват аморално за постигане на лични амбиции.