Областната епизоотична комисия заседава във връзка със западнонилската треска

Завишен мониторинг и обработка срещу комари са сред мерките за ограничаване на опасността от разпространение на болестта у нас

Областната епизоотична комисия заседава във връзка със западнонилската треска

РЗИ – Добрич извършва мониторинг на 8 биотопа на територията на Добричка област във връзка с недопускането на опасността от разпространение на болестта западнонилска треска. Това стана ясно от проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител Румен Русев. Наблюдаваните територии са Шабленска тузла, Шабленско и Дуранкулашко езера, Балчишка тузла, Държавен културен институт – Културен център „Двореца“, стадион „Оброчище“ и дерето там, районът на с. Сенокос и каналът в с. Кранево. За всички тези места е направена обработка срещу комари и се извършва мониторинг, информира директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова.



Д-р Николова – началник отдел в Областна дирекция „Безопасност на храните“ информира, че ежегодно се извършва пробонабиране и изследване за западнонилска треска на животни, като в периода юни-октомври вземаните проби са 420 на брой. Тя сподели, че за периода юни-август 2024 г. от взетите проби 35 броя са били положителни, като по-висок е броят положителни резултати при еднокопитни – коне и магарета. Тя обясни, че при конете и магаретата 80 % от изследваните проби са положителни, защото животните са големи и биват ухапвани многократно от заразени комари. 

На заседанието представителите на общините докладваха за извършени обработки на площи срещу популациите на комари – в дерета, зелени и паркови площи, детски площадки.

Препоръката на РЗИ към общините е да актуализират списъците с биотопи на комари на техните територии и да подадат информация за това в инспекцията, за да се извършва своевременен мониторинг. 
От РЗИ напомниха, че хората в малките населени места не трябва да държат непокрити съдове с вода, тъй като комарите снасят яйца и развиват ларви именно в спокойни и застояли води.