Областният управител върна решението за местен референдум в община Добричка

Областният управител Румен Русев върна решението на Общинския съвет на Община Добричка за провеждането на местен референдум за изграждането на ветроенергийни източници

Областният управител върна решението за местен референдум в община Добричка

Решението беше взето на извънредна сесия на 4 септември по предложение на кмета на Общината Соня Георгиева. Според областния управител обаче то е незаконосъобразно. В заповедта на областния управител се посочва, че така поставеният въпрос за провеждането на местния референдум на 27.10.2024 г., не е въпрос, който законът е предоставил в компетентност за решаване на органите на местно самоуправление, а напротив – същият въпрос (който всъщност съдържа в себе си няколко въпроса), е разрешен с редица специални закони като ЗУТ“,  Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници и Закона  за енергетиката.



Първата част на поставения въпрос, а именно: „ПРОТИВ ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка…“ ефективно означава налагането на строителна забрана за изграждане на вятърни генератори на територията на Община Добричка, което не е в материалната законова компетентност както на Кмета на Общината, така и на Добрички общински съвет. Чрез местен референдум не би могло да се разреши или забрани „изграждането на ветроенергийни източници на енергия“, тъй като съгласно ЗВЕИ, това е държавна политика, провеждана чрез насърчаване на производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, се казва в мотивите на областния управител.

Друг основание за връщане на решението е, че то е прието при съществени нарушения на административно производствените правила. Издадено е без абсолютно никакви мотиви, но и не съдържа никакви аргументи защо референдумът е насочен само срещу една единствена група инвестиционни предложения. Това представлява нарушение на  правилата, тъй като на практика, без да се излагат каквито и да е било аргументи „за“ или „против“, референдумът е насочен към конкретно определена група ВЕИ проекти.

Според Областния управител решението нарушава Дългосрочната програма за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници в Община Добричка за периода 2024 г. – 2034 г., приета през април 2024г. Видно е, че Община Добричка се е ангажирала да насърчава и развива ВЕИ производството и потреблението на територията си, но с приетото Решение 203 и провеждането на местен референдум, ефектът е точно обратния, се посочва още в мотивите на Областния управител.