91 от наркозависимите в областта са се заразили с хепатит през миналата година

Това сочи отчетът на Общинския съвет по наркотични вещества

91 от наркозависимите в областта са се заразили с хепатит през миналата година

В изпълнение на Общинската стратегия за борба с наркотиците на Добрич, дейностите по превенция на инфекциозните заболявания водят до намаляване на здравните и социални щети. С цел поддържане на ниско ниво на заболеваемост сред тази популация, всички пациенти преминали стационарно лечение в Център за Психично здраве - Добрич и клиенти на Метадоновата програма, задължително се изследват за ХИВ/СПИН,  хепатит С, В.


 

През 2011г. в Област Добрич са регистрирани общо шест случая на остър вирусен хепатит тип В, от които 4 са от град Добрич. Единият от заболелите от град Добрич е инфектиран и с вируса на хепатит D. Регистрирани са и 4 случая на остър вирусен хепатит тип С, всички от град Добрич.

 

При изследване на кръводарители, на бременни, на лица по желание и по повод предстоящи интервенции са регистрирани 91 носители на HBsAg, –(HBsAg представлява повърхностен антиген на вируса и откриването му в кръвта е белег на активно заболяване от хепатит В - бел. ред.), като 40 са от град Добрич. Седем са лицата от град Добрич, положителни на вируса на хепатит С.

 

Сред регистрираните и диспансеризирани, заболели от сифилис, в Консултативния кабинет по кожни и полово предавани болести на МБАЛ-Добрич АД, през 2011г., не са установени лица употребяващи наркотици.