15 септември – Световен ден за борба с лимфома

Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота рак

15 септември – Световен ден за борба с лимфома

15 септември е Световен ден за борба с лимфом – едно трудно за диагностициране заболяване със сериозни социални измерения.



Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота рак. Той засяга най-често лимфните възли, където  лимфоцитите започват да се размножават неконтролируемо. След като се натрупат в лимфните възли, настъпва обхващане на други лимфни зони и след време се засягат и съседни органи.

Лимфомът е рак на лимфната система, която е основен елемент на имунната система на организма. Това е хематологично заболяване („кръвна болест“), което се характеризира със злокачествено разрастване на лимфоидни клетки, които имат склонност да инфилтрират множество тъкани в организма.

Близо половината от онкохематологичните заболявания са лимфоми. 20 % от тях се падат на Лимфома на Ходжкин. Този лимфом има два основни възрастови пика на засягане. Първият е между 20- и 30-годишна възраст и вторият между 50 и 60 години. Една от характерните му черти са клетките на Щернберг. Един от признаците е увеличени лимфни възли, които са и с по-плътна консистенция, но за сметка на това са неболезнени. Понякога може да бъде дори и само един възел.

Възможни са и оплаквания от вътрешните органи, свързани с активността на заболяването като плеврит, белодробно възпаление, гастрит, синдроми на притискане на различни структури от уголемените лимфни възли. Характерни са и така наречените В – симптоми: висока температура, нощно изпотяване, необясним сърбеж по цялото тяло, усещане за отпадналост, отслабване и други.

Прогнозата най-често е добра, като около 90-95 % от пациентите в І и ІІ стадий достигат дълготрайна ремисия. Лечението се състои основно от химиотерапия и лъчелечение, като при млади пациенти е уместно съхранение на генетичен материал (сперма и яйцеклетки). При резистентна или рецидивираща болест може да бъде обсъдена и автоложна стволово-клетъчна трансплантация.

Неходжкинови лимфоми - това са лимфомите, при които не се откриват клетки на Щернберг. Те са често срещани заболявания, а класификацията им се основава на хистологията и степента на злокачественост. Влошаване в общото състояние на пациента като отслабване, треска, нощно изпотяване и други, свидетелстват за десиминирана  болест. И тук диагнозата разчита основно на биопсията с морфологична и хисто-имунологична характеристика на злокачествените клетки.

В зависимост от лимфома и разпространението му може да се прибегне до различни методи – лъчелечение, химиотерапия, моноклонални антитела, трансплантация на хемопоетични стволови клетки. В определени индолентни лимфоми с бавен ход на развитие е възможно да се приложи тактика с изчакване с наблюдение отблизо.

Случаите на нехочкиновите лимфоми са се увеличили с над 80% само за последните 40 години. Около 200 000 души умират от тази коварна болест всяка година. НХЛ засяга активното население – предимно хора във възраст между 45 и 60 години.

Статистиката показва, че на всеки 24 часа някъде по света се регистрират 1000 нови случая лимфом, като 95% от хората не знаят нищо за проблема.