Честит първи учебен ден!

В България 2331 училища отварят врати, за да посрещнат над 720 хил.ученици

Честит първи учебен ден!

Общо 2331 училища в страната отварят врати, за да посрещнат учениците си в първия учебен ден тази година. Над 720 000 деца от подготвителните групи и ученици от първи до дванадесети клас влизат в класните стаи. От тях над 58 000 са първокласниците.



През новата учебна година в 396 неделни училища в 43 държави по света ще се изучава български език и литература, история и география на България, и ще се реализират проекти, свързани с българската история и култура.

Традицията учебната година в България да започва на 15 септември е създадена от реформатора Стоян Омарчевски. Той полага основите на съвременното образование в страната. Заема поста министър на просвещението преди точно един век. Преди неговото встъпване в длъжност, учебната година е започвала на Димитровден и е приключвала на Гергьовден, но с реформите на Омарчевски този цикъл е променен, а първият учебен ден е на 15 септември.

Омарчевски е направил основното образование задължително, негова е и заслугата за въвеждането на редица езикови реформи, които използваме и до днес – като премахването на окончанието „Ъ“ от думите и утвърждаването на правилото за употребата на „СЪС“ и „ВЪВ“. 

Една от най-големите му заслуги остава строителството на над 1100 училища в цяла България.