Акордеонистът Калоян Куманов представя в родния Добрич „Фолклорни балади“

Концертът ще се състои на 25 септември от 18.00 часа в зала „Добрич“ при вход свободен

Акордеонистът Калоян Куманов представя в родния Добрич  „Фолклорни балади“

За празника на град Добрич – 25 септември,Община град Добрич кани граждани и гости на поредния музикален проект на акордеониста Калоян Куманов. „Фолклорни балади“ е с по-различно звучене от предишните му концерти в родния град. В него ще участват Деница Василева – вокал, Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор и проф. Владимир Владимиров – китара и тамбура. В този концерт ще бъдат изпълнени произведения от българския фолклор, както автентични, така и модерни - авторски пиеси. Създателят на проекта споделя, че го е направил с ясната идея за представяне и поднасяне на фолклора ни с едно елегантно, мистично и баладично звучене. 



Калоян Куманов е акордеонист, един от малкото музиканти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон. Роден е през 1981 г. в Добрич и започва да свири на акордеон заради своя брат Явор – също изключителен музикант. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ в родния си град, след което и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив.

След дипломирането си в България печели конкурс за концертмайстор на Акордеонния оркестър на Барселона и Оркестъра към консерваторията в Сабадей – Каталуния и се превръща в първия българин, свирил и в двата централни акордеонни оркестъра на Каталуния. Завършва Държавния университет на Барселона, където специализира музикална педагогика в класа на Роса Мария Жирбау, президент на Каталунската асоциация на педагозите  и  специалност  дирижиране в класа на големия диригент Едмонт Елкстром.

Единадесет години е преподавател в Каталунската консерватория по акордеон, солфеж и хорово пеене. Става coлиcт и пъpви акордеон в Акордеонния оркестър нa Caбaдeй c диpигeнт Mигeл Анxeл Maecтpo. В този състав гастролира не из цяла Испания и Европа. Преподава акордеон, пиано, солфеж и хорово пеене в консерваторията Лисеу. Вдъхновява учениците си в Музикалната школа „Opфeo Гpacиeнc“, както и в Музикалната академия на остров Meнopкa, където e и пъpви диpигeнт нa Акopдeoнния оркестър. Участва в множество различни музикални проекти, камерни състави, групи за World Music, Folk music, класическа музика, самостоятелни концерти и др. 

Концертът на 25 септември е в зала „Добрич“ с начален час 18.00 часа. Входът е свободен.