Община Шабла е с одобрен проект за подобряване на крайбрежни и дюнни природни местообитания край Дуранкулашкото и Шабленското езеро

Финансирането е безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет

Община Шабла е с одобрен проект за подобряване на крайбрежни и дюнни природни местообитания край Дуранкулашкото и Шабленското езеро
БТА

Община Шабла е с одобрен за финансиране проект „Изпълнение на мерки 54, 55 и 56 от Националната рамка за приоритетни действия за Натура 2000 на територията на Община Шабла“, информираха от общинската администрация. Той ще се финансира по Националната рамка за приоритетни действия за НАТУРА 2000“, по приоритет „Биологично разнообразие“ на Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г.



Общата цел на проекта е подобряване на природозащитното състояние на крайбрежни и дюнни типове природни местообитания в две защитени зони от Директивата за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна - „Езеро Дуранкулак“ и „Езеро Шабла – Езерец“, попадащи на територията на община Шабла, чрез премахване на негативни влияния и заплахи върху тях.

Конкретните цели на проекта са:

– Подобряване на природозащитното състояние на целеви местообитания „Едногодишна растителност върху морски крайбрежни наноси“, „Зараждащи се подвижни дюни“, „Подвижни дюни с Ammophila arenaria по крайбрежната ивица (бели дюни)“ и премахване на нетипична и нежелана храстова и дървесна растителност и инвазивни видове;

– Подобряване на природозащитното състояние на посочените целеви местообитания, чрез изграждане и поддържане на съоръжения за обществен достъп.

Проектното предложение е изготвено на базата на теренно проучване, с което са определени целевите местообитания, площите и методите на интервенция, информират от община Шабла.

По проекта се предвижда още да се извърши премахване на култура от бяла акация върху площ от 0,21 ха. в „Езеро Дуранкулак“, която е в 200 метровия радиус на природното местообитание, както и  премахване на инвазивна растителност, в т.ч. миризлива върба, акация, рогачица, суматренска злолетица, върху обща площ от 12,14 ха., попадащи в природно местообитание „Подвижни дюни с Ammophila arenaria по крайбрежната ивица (бели дюни)“ на  „Езеро Шабла – Езерец“ и „Езеро Дуранкулак“.

Предвидени са и дейности по проектиране, изграждане и поддържане на съоръжения от естествени материали за обществен достъп в двете защитени зони по проекта – входни арки, информационни табели, дървени пътеки, ниска дървена ограда и др., обслужващи туристическата инфраструктура, с цел подобряване на природозащитното състояние на целевите крайбрежни и дюнни типове природни местообитания.

Срокът за реализация на проекта е 36 месеца от датата на подписване на договора за БФП. Одобреното финансиране е 100 % безвъзмездна финансова помощ и е в размер на 631 077,95 лв. с ДДС, от които 536 416,26 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 94 661,69 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.