Орлето Илия летува в Румъния и Украйна

Малкият креслив орел от Добруджа е снабден с предавател и се наблюдава от орнитолозите на БДЗП

Орлето Илия летува в Румъния и Украйна

Орлето от Добруджа Илия цяло лято беше в Румъния, а за малко отскочи и до Украйна, информираха орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците. Като един истински хъш Илия обиколи района на Браила, стигна до брега на езерото Кагул, но никъде не се задържа за дълго.



В началото на септември малката птица започна миграцията си към Африка, като спря до родното си място, след което нощува в Истанбул и за кратко време прелетя над южната ни съседка. На 12 септември Илия направи изненадващ полет над Средиземно море до Йордания, но веднага се върна в района на град Мерсин, за да продължи пътя си.  

Лятото на 2023 г. орлето изучаваше Турция. Според орнитолозите от БДЗП най-вероятно птицата е била привлечена от богатата хранителна база в района. И в Африка, летецът от Добруджа, продължи да обикаля, като разгледа повече от 10 страни, но не се установи никъде за по-дълго време. Какво ще прави тази зима, предстои да разберем. 

Птицата, която се сдоби с предавател по проект „Земите и горите на орела“, се оказа най-големият пътешественик сред всички малки кресливи орли, които експертите от БДЗП наблюдават от няколко години. Полетът на Илия може да се проследи в реално време тук: https://eagleforests.org/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/.