Стартъпите ще имат висока добавена стойност за област Добрич

Възможностите за финансиране на иновативни компании извън банковото кредитиране обсъдиха експерти на семинар, организиран от ГЕРБ-СДС

Стартъпите ще имат висока добавена стойност за област Добрич

Чрез стъртъп компаниите област Добрич може да се превърне икономика с висока добавена стойност. В това са убедени експерти, които обсъдиха възможностите за финансиране  на иновативни компании извън банковото кредитиране. Форумът „Стартиране на иновативен бизнес в Добрич, възможности за финансиране“ беше организиран от кандидатите за 50-то НС от ГЕРБ-СДС Йордан Иванов и Венета Димитрова със съдействието на областния координатор Деница Сачева и Българо-Мексиканската търговска камара.



Като лектори се включиха бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов и народният представител от ГЕРБ-СДС Владимир Данаилов. Във форума участваха още специалисти и предприемачи от областта.

В началото Лъчезар Борисов изтъкна, че Екатерина Захариева е номинирана за еврокомисар и ще „кара влака“ в  сферата на иновациите, стъртъпите и изследванията. Специалистите са убедени, че и в цялата страна, и в частност в Добрич, има потенциал за развитие на стъртъпи. Бившият икономически министър посочи, че сега има много повече  възможности да се финансира дадена компания. Дружествата с променлив капитал /ДПК/ дават шансове на стартиращи фирми да създават иновации. Учредяването на такива ще стане възможно догодина, уточни Венета Димитрова. „Капиталът на ДПК може да бъде и 1 ст. Този тип компании трябва да имат до 4 млн. лв. годишен оборот и до 50 души персонал“, каза тя. А Лъчезар Борисов отбеляза още едно предимство за развитието на този тип дружества -  добрите им служители могат да придобиват дялове. Новите инвеститори могат лесно да влязат и излязат от тези компании, поясни той. 

Основна тема в семинара беше създаването на стъртъпи, което предизвика интереса на бизнесмени, банкови експерти и младежи. „Ако една идея е добра, може да убедите инвеститорите да вложат пари в нея без вие да инвестирате в своето предложение“, убеден е депутатът Владимир Данаилов. Той допълни, че е хубаво, когато предприемачът има идея, да има и клиент. „В Добрич би било добре да се учредят стъртъпи в сферата на земеделието и екотуризма, както и в областта на логистиката и транспорта“, посъветва предприемчивите добричлии Лъчезар Борисов. Той изтъкна като предимство за града близостта с Румъния и университетите във Варна. Европейският инвестиционен фонд и Фондът на фондовете вече ще разполагат с териториална квота, което улеснява създаването на стъртъпи не само в София, но и други части на страната, стана ясно от думите му.

Йордан Иванов пък направи предложение в Добрич да бъде създаден иновационен хъб, който да подпомага предприемачите да кандидатстват по различните национални и европейски инструменти или да извършват услуги на микро, малки, средни предприятия и публични организации на цени под пазарните.