С над 18 милиона лева Община Добрич ремонтира образователна инфраструктура в града

Средствата са осигурени по Националния план за възстановяване и устойчивост

С над 18 милиона лева Община Добрич ремонтира образователна инфраструктура в града

Зам.-кметът по „Стратегическо развитие и икономика“ в Община Добрич Павел Павлов представи основните дейности и резултатите, които се очаква да се постигнат след приключването на проектите.



По процедура „Модернизация на образователна среда“ ще бъде извършен основен ремонт и мерки за енергийна ефективност на три детски градини и две училища в Добрич. Енергийната ефективност ще бъде оптимизирана в ДГ 32 „Зорница“. Дейностите там са на стойност от 1 996 007 лв. и е предвидено да завършат през юли месец 2025 г. След изпълнението на проекта е предвидено обновената сграда да добие клас на енергопотребление „В“ за ползване от максимален брой 225 деца, включително и от уязвими групи.

Втората градина, която ще бъде ремонтирана, е №23 „Звездица“. Отпуснатите за ремонта средства са от 1 865 350 лв., като ремонтът трябва да приключи до декември 2025 г. С парите ще бъде модернизирана остарялата база на централната сграда на детската градина, ще се внедрят мерки за енергийна ефективност, ще се изгради и достъпна среда за лица с увреждания. Предвидено е топлинно изолиране на външни стени и покрив, подмяна на дограма, нова отоплителна инсталация и др. Строителните дейности по тази градина вече са започнали.

Третата градина, в която предстои ремонт, е №27 „Славейче“. Той ще се осъществи със сумата от 1 717 806 лв. Сградата ще бъде цялостно обновена, както и материалната база. Дейностите трябва да приключат до август 2025 г. През тази година предстои да се проведе процедура по ЗОП за избор на изпълнител и сключване на договор. 

За сумата от 2 442 768 лв. изцяло ще бъде модернизирана сградата на ОУ „Стефан Караджа“, която не е била основно ремонтирана от построяването ѝ. Срокът за изпълнение на дейностите е до октомври 2025 г. Основната цел на проекта е да се постигнат подходящи условия за качествено образование чрез осъвременяване на образователната среда. 

Със средства по НПВУ ще бъде ремонтирано и СУ „Любен Каравелов“. Предвидените за училището средства са от 4 487 867 лв., а срокът на изпълнение на проекта е до ноември 2025 г. 

По НПВУ ще бъде основно ремонтирана и сградата на Ученическото общежитие в Добрич. Отпуснатите за целта средства са за 5 999 543 лв. След като фасадата беше ремонтирана, новите средства са предвидени за интериорен ремонт, който включва множество дейности – преустройство на стаите с капацитет за 243 деца, осигуряване на две стаи със санитарни възли за хора с увреждания, подмяна на ВиК инсталацията, осигуряване на топла вода за помещенията, подмяна на електрическата инсталация, подмяна на подовите настилки и стенните облицовки и др. Ще бъдат подменени леглата, гардеробите и цялостното обзавеждане в общежитието. 
Зам.-кметът Павел Павлов изрази удовлетвореността си от предстоящите ремонти в образователната инфраструктура в Добрич и благодари за разбирането от страна на родители и персонал за времето на ремонтните дейности.