Добруджанци сведоха глави пред Левски

139-та годишнина от гибелта на Васил Левски беше тържествено отбелязана днес с общоградско поклонение пред паметника на Апостола на свободата.

Добруджанци сведоха глави пред Левски
Сред официалните лица бяха народният представител Ваня Донева, кметът Детелина Николова, председателят на Общински съвет – Добрич Ангел Табаков, съветници, почетни граждани и политици. Десетки граждани и деца засвидетелстваха почит към Дякона. Поклонението се организира от Общобългарски съюз „Васил Левски” и общината.
 
Панихида за Левски отслужиха свещениците Иван Дойчев и Стоян Димов. "Той е идеализиран образ, дълбоко запечатан в съзнанието на всеки българин", каза в словото си за Левски Детелина Николова. 
 
„Името му е синоним на свободата, на пълното себеотдаване, на дълбоката вяра в идеала Силният характер, будният ум, несломимият дух и неизмеримата му смелост са го направили безсмъртен. Животът и делото на Апостола многократно са описвани и изследвани от български и чужди автори и въпреки всичко, неговият образ не е изграден напълно.
 
 img_1760001_300img_1751_300img_1756001_300
 
  Загадка си остава онзи негов порив, който го кара да остави близките си, да зареже смирения живот на човека – роб и да се издигне до символ на свободата. Роден в края на едно петвековно робство и убит само няколко години преди мечтаното освобождение, Левски не доживя свободата на България и въпреки това, той е бил свободен, защото неговият несломим дух, силен характер и житейски принципи говорят не за покорен роб, а за истински свободен човек и това го превръща не само в национален герой, а във философия – пример, който никога не бива да се забравя!”, каза в словото си кметът Детелина Николова.
 
Десетки добруджанци се стекоха пред паметника на ЛевскиДесетки добруджанци се стекоха пред паметника на Левски 
 
и сведоха главии сведоха глави 
 
Нетърпеливи дечица разчупиха протокола и първи поднесоха цветяНетърпеливи дечица разчупиха протокола и първи поднесоха цветя 
 
а след тях - и официалните лицаа след тях - и официалните лица 
Поклон и от ветерани, почетни граждани, общественициПоклон и от ветерани, почетни граждани, общественици img_1787_600