Първо издание на фестивала „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ в Добрич

Фестивалът ще се проведе на 28 септември в Добрич. Организатор на форума е Сдружение с нестопанска цел фолклорен танцов клуб „Добруджанци“

Първо издание на фестивала „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ в Добрич

Във фестивала ще участват над 600 изпълнители от 17 танцови  и 35 певчески групи.
Организаторите си поставят за цел да насърчат културното наследство и многообразие, чрез представяне на различни форми на фолклорно изкуство.
Надяват се да привлекат туристи и посетители в района, с цел валоризиране на туристическите ресурси и да добавят допълнителна стойност, за да стимулираме местната икономика и да превърнем Добрич в топоним за областта.
Сред целите не на последно място е насърчаване на чувството за общност и единство сред местните жители, чрез споделено културно изживяване, както и осигуряване на възможности за обучение и развитие на млади таланти във фолклорните изкуства.
Фестивалната програма  предвижда изяви на фолклорни клубове за песни и танци от Добрич и областта. Всички участници ще се представят с песни, танци и обичаи. Ще се покажат важни артистични произведения, които ще укрепят артистичната практика и ще изградят мост между поколенията, артистите и публиката.
За провеждането на основната програма е осигурено професионално озвучаване и водещ на събитието.
Посетителите могат да  се включат в Кулинарна работилница „При баба“, където ще се приготвя лютеница.  По автентична рецепта от село Люляково Ген.Тошевско. Работилницата за кулинария ще бъде оказана с гравирана дървена табела, на която е изписано „Кулинарна работилница при баба“.
Ще се отвори и „Работилница за народни песни и танци“ с цел  създаване на „Ментална опаковка“ на българския фолклор чрез включването на участници и гости на фестивала в различни работилници, които представят бита, песенното и танцовото изкуство, а именно работилници за народни песни и народна хореография. В тези работилници могат да се включат всички, които желаят да танцуват и пеят.
При провеждането на фестивала в работилницата за народно пеене ще бъде разработена песен, а участниците от работилницата за народна хореография ще направят танц/хоро. Тук модератор на изпълнителите ще бъде известната певица от ПФА“Добруджа“ Катя Грекова. С танците ще се ангажира Петър Свиленов също от състава на ПФА“Добруджа“.
Продукцията ще бъде представена на сцената преди края на фестивала.  По този начин ще има възможност за развитие на изкуствата и културата и разширяване на участието и достъпа до изкуствата и културата в България.
Работилницата за народни песни и танци ще бъде оказана с гравирана дървена табела, на която ще пише „Работилница за народни песни и танци“.
За първи път в парка ще има „Уличка на занаятите“. Това е друг, важен елемент от фестивала е така наречената „Уличка на занаятите“.Там ще ни покажат различни традиционни занаяти - множество дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. По този начин ще се насърчат българските организации в областта на изкуствата да представят и изложат качествени произведения на изкуството пред българската публика. Ще присъстват и ученици от ПГТ „П.Яворов“, които ще месят тесто, ще покажат особени плетки и форми от тесто, модели на ритуални хлябове.
Уличката на занаятите ще бъде оказана с гравирана дървена табела, на която ще пише – Уличка на занаятите.
„Хоро на мегдана“,  ще предложат още организаторите,на което ще се танцуват различни хора, от различни фолклорни области на България. Мегданът ще бъде оказан с гравирана дървена табела, на която ще пише „Мегдан“. С организацията на хорото е ангажирана Таня Дянкова.
В края на фестивалния ден ще има „Вечер на ансамблите“ – за това издание са поканили ПФА „Добруджа“. Целта е гостите и участниците на фестивала да се запознаят с пъстротата на българския фолклор.



Фестивалът  е финансиран по програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност на община Добрич.
Началото на фестивала е  в 9:00 часа на 28-ми септември на сцената на скейтпарка в градски парк „Св. Георги“.