2 години и 11 месеца затвор за добричлия, причинил смъртта на двама на пътя

Наказание от 2 години и 11 месеца лишаване от свобода при строг затворнически режим наложи Добричкият окръжен съд на 40-годишния Галин Ил. Г. от Добрич. Той бе признат за виновен, че на 02.11.2009 г. по пътя за с. Козлодуйци, община Добричка, при управление на лек автомобил „Форд Ескорт”, в пияно състояние, е нарушил правилата за движение – чл. 20, ал.2 на Закона за пътищата, и по непредпазливост е причинил смъртта на двама мъже на 34 и 37 години. Галин Г. е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години. Добричкият окръжен съд го осъди да заплати обезщетение за причинени неимуществени вреди на петима граждански ищци и частни обвинители – 60 хил. лв. на съпругата на 34-годишния пострадал и 70 хил. лв. на сина му, 60 хил. лв. на съпругата на 37-годишния починал при инцидента и по 70 хил. лв. на двамата му синове. Съдебният състав отхвърли гражданските искове за разликата до предявените от съпругите по 100 хил. лв. и по 150 хил. лв. за всяко от децата.

По молба на подсъдимия делото бе разгледано като съкратено съдебно следствие, след като Галин Г. заяви, че признава вината си и всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт. При тази процедура съдът е длъжен да редуцира наказанието под законовия минимум.


По делото е установено, че на 02.11.2009 г. Галин Г. е бил със свои познати на риболов в община Шабла. Върнали се към обяд и около 13 ч. той, пострадалите и свидетел по делото, тръгнали отново за риба на язовира край с. Ген. Киселово. Пътували с ”Форд Ескорт”, управляван от подсъдимия с висока скорост. Объркали пътя и 34-годишният пострадал казал, че се движат в погрешна посока. На около 500 м преди с. Козлодуйци, след десен завой, на права отсечка, подсъдимият загубил управлението на автомобила. Той започнал да лъкатуши, пресякъл десния банкет, блъснал се с дясната част в крайпътно дърво и го изкоренил. Последвал удар с дясната предна част във второ дърво. Двама от пътниците починали на място – единият от контузия на главния мозък, а другия от кръвоизлив под черепните обвивки, довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчност.

Химическата експертиза е установила, че Галин Г. е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта 1,7 промила.
Той има средно образование, не работи постоянно, женен е. Осъждан е 6 пъти за престъпления от общ характер, а в момента изтърпява наказание пробация за управление на моторно-превозно средство след употреба на алкохол. Многократно е наказван за извършени нарушения на правилата за движение.

В последната си дума пред Добричкия окръжен съд днес той заяви, че много съжалява за случилото се. „Знам, че наказанието ми няма да върне пострадалите, а те ми бяха приятели. Ако може, моля семействата им да ми простят”, каза Галин Г.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.