Предстоят редовни работни дискусии между ръководството на НСОРБ и националните делегации в КР и Конгреса на местните и регионални власти на СЕ

За първи в своята практика УС на НСОРБ организира работна среща с титулярните делегати в Европейския комитет на регионите (КР) и Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа (Конгреса)

Предстоят редовни работни дискусии между ръководството на НСОРБ и националните делегации в КР и Конгреса на местните и регионални власти на СЕ

В заседанието на Управителния съвет на НСОРБ на 19 септември взеха участие Елена Балтаджиева - кмет на община Каварна и ръководител на  Националната делегация в Конгреса на местните и регионлани власти на Съвета на Европа ; Таня Христова - кмет на община Габрово и ръководител на Националната делегация в Европейския комитет на регионите; кметовете на Гоце Делчев Владимир Москов, на Раковски Павел Гуджеров, на Правец Румен Гунински, на Сливен Стефан Радев, Цветелина Симеонова-Заркин - общински съветник в СОС които са членове на Националната делегация в Европейския комитет на регионите.



Българската делегация в Комитета на регионите ще бъде в пълен състав след 24 септември, когато Съветът на ЕС ще приеме решението за одобряването й.

През 2020 г. УС на НСОРБ одобри организацията на работа на делегациите в международните организации, включително техните цели и механизъм на отчетност. Членовете на делегацията информираха за основните аспекти на своята работа и препоръчаха на своите колеги да проявят по-голяма инициативност за организиране на събития с участие на представители на КР и Конгреса. Това ще спомогне за популяризирането на международната дейност на делегациите, както и на самите организации.

Предстои до края на годината Европейската комисия да обяви своята дългосрочна програма, както и работната програма за 2025 г. Съобразно новите приоритети, включително законодателните предложения, по които местните и регионални власти в ЕС ще трябва да изкажат своето мнение, ще бъдат определени потенциалните теми за докладчици от българска страна.

Делегатите в Конгреса на местните и регионални власти споделиха виждания за предстоящата през 2025 г. мониторингова мисия в България за отчитане изпълнението на Европейската харта на местното самоуправление. Предвид политическата обстановка, напредъкът, който нашата страна ще отчете, не е окуражителен.

Съвместно с МРРБ е подадено предложение за проект по линия на Инструмента за техническа помощ от ЕС. Целта е да бъде надграден проектът за фискална децентрализация, чието изпълнение приключи през тази година и в резултат на който вече е структурирана добра база от препоръки и пътна карта, която да бъде приложена и на практика.

В последните години се забелязва все по-отчетлив интерес към НСОРБ и общините в България от страна на ЕК и Съвета на Европа, подчертаха участниците в работната среща. Местните и регионални власти в ЕС са все по-търсен и значим партньор на централните правителства и на Европейската комисия. В тази контекст бе посочено, че предходният председател на КР Апостолос Цицикостас е номинацията на Гърция за еврокомисар.