Днес изтича крайният срок за регистрация на кандидатските листи в изборите за народни представители

До 17.00 часа на 24 септември се приемат предложения от партиите, коалициите и инициативните комитети до РИК за регистрация на кандидатските листи

Днес изтича крайният срок за регистрация на кандидатските листи в изборите за народни представители

До 17:00 часа днес изтича срокът, в който партиите, коалициите и инициативните комитети могат да правят предложения до Районни избирателни комисии за регистрация на кандидатски листи в изборите за народни представители на 27 октомври, посочват от Централната избирателна комисия. Също днес е крайният срок за това РИК да регистрира кандидатските листи в изборите за народни представители.



ЦИК определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и ги обявява на 25 септември. Ден по-късно ЦИК утвърждава техническия образец и защитата на бюлетината и кочана.

Българските граждани, които имат право да избират и желаят да гласуват извън страната, заявяват това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК до 1 октомври. Тогава е и крайният срок РИК да назначи съставите на секционните избирателни комисии.

ЦИК определя местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място до 5 октомври. До 10 октомври партиите и коалициите правят предложения за съставите на СИК извън страната, включително и резервни членове.

До 12 октомври избирателите, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес. Отново 12 октомври е крайният срок, до който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си в писмена форма.

До 21 октомври избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление, може да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това и при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна СИК.

На 26 октомври СИК получава техническите устройства за машинното гласуване и всички други изборни книжа и материали.