Протестно шествие срещу изграждането на ветроенергийни паркове се проведе в Добрич

Жители на община Добричка се включиха в шествието, за да заявят категоричното си несъгласие за изграждане на паркове на плодородни земеделски земи

Протестно шествие срещу изграждането на ветроенергийни паркове се проведе в Добрич

Протестиращите се събраха пред сградата на община Добричка, където по същото време се провеждаше и сесия на местния парламент.  В началото на заседанието, кметът Соня Георгиева заяви, че в момента въпросът, който вълнува всички, е не дали ще има перки, или не. Въпросът е дали ще има местен референдум, или не. И допълни, че ако първото се отнася до икономически интереси, лобистки закони и до липса на държавност на местно ниво, то второто е въпрос на граждански права, на демократичност и публичност. 



Съветниците трябваше да разгледат заповедта на Областния управител, с която решението на Общинския съвет за провеждане на местен референдум за изграждането на ветроенергийни паркове беше върнато. До това обаче не се стигна и председателят на съвета каза, че ще се изчака решението на Административния съд.

Пред сградата на общината се събраха жители на селата от община Добричка, които отново заявиха, че са против изграждането на ветроенергийни паркове. С плакати в ръка недоволните преминаха през централната част на града и спряха пред сградата на областната управа в Добрич. Адвокат Владимир Калчев, който е председател на Национална гражданска инициатива „Бялата лястовица“, съобщи, че е внесъл в Областна администрация  отворено писмо до министър-председателя. В неговите правомощия е да разпореди на съответните министри изготвянето на изисквания по закон план за определяне на приоритетни зони за ВЕИ, подчерта Калчев. Според него държавата трябва да изработи план, в който да е записано къде могат да бъдат изграждани такива ветроенергийни паркове, но не върху плодородни земи. Този път оставки не искаме, каза още Калчев. И се закани следващият протест да бъде доста по-шумен.