Близо 400 добричлии посещават обучения по език, предприемачество и дигитални умения

Това сочат данни на Агенцията по заетостта, предоставени в отговор на парламентарен въпрос на народния представител Деница Сачева към министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Близо 400 добричлии посещават обучения по език, предприемачество и дигитални умения

Близо 400 жители на област Добрич са започнали безплатни обучения за придобиване на чуждоезикови, дигитални или предприемачески умения. Това сочат данни на Агенцията по заетостта, предоставени в отговор на парламентарен въпрос на народния представител Деница Сачева към министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов.



Най-много – 278 добруджанци, са пожелали да повишат дигиталните и цифровите си умения. Курсовете са финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), като се очаква да ги преминат около 500 000 души от цялата страна. Със средства от НПВУ беше създаден и модул за самостоятелно сертифициране на вече придобити дигитални умения. От него са се възползвали девет човека от област Добрич, за да докажат и да получат документ за владеене на базови или средно ниво компетентности съгласно Европейската рамка (DigComp 2.1).  

Общо 61 души от региона са избрали обучения по чужд език, предприемачество или граждански компетентности. 54 пък преминават професионални курсове, с които да могат да започнат нова работа. Най-голям интерес има към специалностите „Фризьорство“, „Маникюр, педикюр и ноктопластика“, „Оперативно счетоводство“, „Продавач-консултант“, „Графичен дизайн“ и „Икономика и мениджмънт“, сочат още данните на Агенцията по заетостта. Оттам посочват, че желаещите да се включат в обучения могат да кандидатстват през техния сайт. Те ще получат електронни ваучери и ще имат възможност да учат в онлайн среда.