В Шабла представиха книгата на Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа“

Събитието бе част от проявите по повод 130 години от основаването на Народно читалище „Зора 1894“

В Шабла представиха книгата на Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа“

Премиерата на книгата „Крайморска Добруджа“ от Ангел Ангелов бе поредното събитие в културния календар на Народно читалище „Зора 1894“ в Шабла по повод 130 години от основаването на читалището.



Роден през 1938 година в Балчик, проф.Ангел Ангелов е медик по образование, но любовта към родното място го подтиква да напише книга за Балчик, Каварна и Шабла и да разкаже недоизказаната история на добруджанския край.

Книгата „Крайморска Добруджа“ представи проф. Ивелин Иванов – историк от Шабла, ръководител на катедра „Стара и средновековна история“ във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“. Присъстващите на събитието имаха възможност да чуят аудиозапис – приветствие от автора на изданието проф.Ангелов.

В книгата авторът отделя голямо внимание на легендите, спомените за трите населени места, на земетресенията и особено на това през 1901 година, когато е разрушен фарът на нос Калиакра. В труда става дума и за крайбрежното пиратство и за демографската криза. 

Трудът на проф. Ангелов беше определен като „навременна книга за всички, които искат да се запознаят с историята на Крайморска Добруджа.“

На литературната среща бе обсъдена и темата „Шабла и околността в морски карти в периода XIV – XIX век“. Провокиран от Анастас Ангелов, който публикува морски карти в интернет пространството, проф. Иванов представи първото сведение, когато Шабла е отбелязана на морска карта - през 1311 година. 

Председателят на Общински съвет Шабла д-р Йорданка Стоева съобщи, че предстои издаването и на втори том на книгата, като в него ще се разказва само за Балчик – родното място на автора. Община Шабла е първата община, откликнала на идеята за финансово подпомагане за издаването на книгата, защото „младите трябва да познават историята не само на България, но и на родния си край“.