Търсят се 100-те най-добри практики от български класни стаи

Срокът за участие в конкурса "Добрите практики на фокус" е до 30 октомври 2024 г.

Търсят се 100-те най-добри практики от български класни стаи

За четвърта поредна година конкурсът "Добрите практики на фокус" търси успешни примери и иновации от български класни стаи. Инициативата е организирана от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg и цели да събере, опише и популяризира добри педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения на ученици и тяхното благополучие.



Фокусът на тазгодишното издание не е случаен. През април България бе домакин на представянето на глобалния доклад на ОИСР за социално-емоционални умения на учениците на 15-годишна възраст в над 20 държави. От него станаха ясни редица тенденции в поведението и нагласите на българските ученици, сред които:

-    делът на учениците, които закъсняват за учебни часове, е 65% при средно 48% за останалите държави;
-    40% от анкетираните в България ученици посочват, че са пушили цигари или са опитвали алкохол при средно 17%;
-    47% от българските ученици не закусват през повечето дни, спрямо 37% средно за ОИСР.

Добрите практики се събират до 30 октомври. След подбор и интервюта с подателите на практики ще се изберат онези 100 най-добри практики в областта на социално-емоционалното учене, които да бъдат публикувани и популяризирани сред образователната общност. През април 2025 г. на официално събитие в София ще бъдат отличени и наградени практиките, избрани от публично гласуване и експертно жури.