НАП в основата на инициатива за повишаване на финансовата и данъчна грамотност сред младежите

На 24 октомври 2024 г. НАП ще предаде щафетата за няколко часа на младежи, готови да управляват една от най-големите институции в България

НАП в основата на инициатива за повишаване на финансовата и данъчна грамотност сред младежите


Националната агенция за приходите и фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ обединяват усилията си за повишаване на финансовата грамотност и дигиталната компетентност сред подрастващите. Предстои да бъдат планирани съвместни инициативи и проекти, като целта е да се обхванат по-широк кръг от училища и университети.



„НАП традиционно работи активно за повишаване на данъчното и финансовото образование. Години наред провеждахме кампания „Влез в час с данъците“, която беше много успешна и достигна до хиляди млади хора.  А като нейно продължение, подехме и инициативата „Информационен ден на НАП“. Приветствам всички кампании, които ще доведат до образоване на подрастващите. Имате пълната ми подкрепа. В днешно време все повече млади хора се опитват да печелят, например чрез ТикТок, чрез видеа, криптовалути, акции и др., но нямат понятие как да си организират бизнеса и как той да бъде данъчно изряден. Затова мисля, че такива обучения ще им бъдат много полезни“, заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

„Ние работим от над 10 години в посока повишаване на финансовата грамотност. Направихме четири програми за финансово образование, една от които е „Лични финанси“ в университетите, предназначена за неикономически специалности. Други няколко програми са насочени към средното образование.  Правим и олимпиада по финансова грамотност, която е част от календара на МОН,“ каза Милена Стойчева – изпълнителен директор на „Джуниър Ачийвмънт България“.

Първата съвместна инициатива под надслов „Мениджър за един ден“ ще се проведе на 24 октомври 2024 г.