МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР

Проектът на Местната инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик“ е оценен с най-голям брой точки и е класиран на първо място от 32 проекта

МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР

Местната инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик“ подписа договор за изпълнение на проект за изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегия за Водено от общностите местно развитие(ВОМР). 
Договорът е на стойност 25 000 лв., осигурени от Програма „Морско дело, рибарство и аквакултури“ 2021-2027. Планираните дейности ще бъдат изпълнени до края на тази година.
По проекта ще се извършат подготвителни дейности за разработване на стратегия за ВОМР, обхващаща трите черноморски общини – Шабла, Каварна и Балчик. Чрез нея ще се увеличи участието на секторите на рибарство и аквакултури в устойчивото развитие на рибарската област и ще се гарантира пълноценното използване и оползотворяване на възможностите, които предлага ВОМР.
Планирано е провеждане на информационни срещис местната общност за популяризиране на процеса на разработване на стратегия за ВОМР и за идентифициране потребностите на публичния, неправителствения и икономически сектори. Местните лидери и заинтересовани странище преминатобучения за придобиване на умения и създаване на капацитет за функциониране на МИРГ на местно ниво. Предвидено е извършване на проучване и анализ на потенциала за развитие на рибарската територия Шабла – Каварна – Балчик. Разработената стратегия за ВОМР ще бъде подложена на обществено обсъждане и консултиране с местната общност.