Природна забележителност е обявена за защитена територия

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров издаде заповед за обявяване на защитена територия – природна забележителност „Коматински скали“, в землището на село Брестово, община Симитли, област Благоевград, с обща площ 192,156 дка.

Природна забележителност  е обявена за защитена територия
Министерство на околната среда и водите

Природната забележителност е обявена на основание Закона за защитените територии с цел опазване на скален венец „Коматиница“, представляващ геоложки феномен – част от забележителното георазнообразие на България поради присъщите му представителност и естетичност.



В границата на природната забележителност се забранява нарушаване на целостта на скалния масив и други дейности, които могат да нарушат естественото състояние или да намалят естетическата стойност на скалния венец, търсене, проучване и добив на подземни богатства, както и внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове. 

„Коматински скали“ са се образували преди около 35 – 40 млн. години. Намират се в непосредствена близост до границата със Северна Македония.
Скалният феномен се разпростира на територията между река Варанещина и село Брестово и представлява мащабно образувание с формата на венец и с височина на места до 100 м.