Административният съд в Добрич остави без разглеждане жалба срещу подготовката на местния референдум в община Добричка

На извънредно заседание на ОС беше взето решение да бъде проведен местен референдум за изграждане на ВЕИ на територията на община Добричка

Административният  съд в Добрич остави без разглеждане жалба срещу подготовката на местния референдум в община Добричка

Делото е образувано след жалба  на „Българска ветроенергийна асоциация“, в която сдружението настоява  да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия – Добричка, на дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и кметът на община Добричка, свързани с провеждането на референдума. В жалбата се твърди още, че въпреки че решението за провеждането на местен референдум е спряно от областния управител до постановяването на окончателен съдебен акт, действията по подготовка не са спрели.  В жалбата се твърди, че  след спиране изпълнението на решението на Добрички общински съвет всички действия на по подготовката на местния референдум на 27.10.2024 г. са неоснователни, извършени при грубо незачитане на основните принципи на функциониране на местната власт и местната администрация, поради което се иска те да бъдат незабавно прекратени.



Административният  съд обаче оставя без разглеждане искането на сдружение „Българска ветроенергийна асоциация“. В определението на съда се посочва, че тези действия са предмет на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление  и Изборния кодекс.

„Поради това и с оглед естеството на обществените отношения по произвеждане на местен референдум съдът намира, че процесното искане е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството по него да бъде прекратено”, пише в определението.

В Административен съд – Добрич има заведени две дела и по жалби на Областният управител на Добрич Румен Русев срещу решението на Общински съвет – Добричка за провеждането на местен референдум.