Днес Отбелязваме Международния ден за защита на животните

Този ден ни напомня за важността на грижата и уважението към всички живи същества, с които споделяме нашата планета

Днес Отбелязваме Международния ден за защита на животните
Министерство на околната среда и водите

Международния ден за защита на животните – 4 октомври е посветен на повишаване осведомеността и насърчаване на действия за опазване на животинския свят. Решение за отбелязването му е взето преди повече от 90 години, през 1931 г. на международния конгрес на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия.



Според Комитета на ООН за защита на животните, редица видове изчезват всеки ден заради бракониери с цел печалба. В света има над 40 000 застрашени видове животни и броят им тревожно нараства. За съжаление малко хора осъзнават последиците от безотговорното отношение към дивата природа. Обезпечавайки си комфортно съществуване, човекът се превърна в причина за гибелта на огромен брой представители на фауната.

Загубата на биоразнообразие не засяга само природата, но и човешкото съществуване. Всяко изчезнало животно разрушава баланса в екосистемите, което има дългосрочни ефекти върху околната среда, здравето на хората и икономиките, зависещи от природните ресурси.

В България Законът за защита на животните е в сила от 2008 година. Той въвежда норми за опазване на техния живот, здраве и добро състояние, предпазването им от нехуманно, жестоко и особено жестоко отношение, осигуряване на подходящи грижи и условия за живот, съобразени с техните физиологични и поведенчески особености.