Държавен фонд „Земеделие“ въвежда нови функционалности в Системата за електронни услуги (СЕУ)

Новите промени са изготвени с цел улеснение на земеделските стопани

Държавен фонд „Земеделие“ въвежда нови функционалности в Системата за електронни услуги (СЕУ)


С цел облекчаване на административната тежест и по-лесно и ефективно използване на възможностите за подпомагането на земеделските стопани, Държавен фонд „Земеделие“ въвежда нови функционалности в Системата за електронни услуги (СЕУ).



Внедрява се изцяло  нова функционалност посредством която бенефициерите могат електронно да упълномощят друго лице да ги  представлява в СЕУ чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), както и да упълномощават потребители за конкретни действия, вместо  както досега – да им дава пълни права. Така например вече може да се даде разрешение на потребител само за подаване на заявление по конкретен прием, за водене на комуникация, за извършване на справки и др.

Друго нововъведение е добавянето на нова роля „Външно длъжностно лице“. Тази роля ще получат служителите от Общинските служби „Земеделие“ (ОСЗ) и служителите от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ), които ще могат да съдействат на кандидатите със създаването и попълването на заявленията за подпомагане, в това число и изчертаването на парцели и заявяване на интервенциите.

От Кампания 2024 бе въведена и нова географска карта към Системата за електронни услуги. Новата платформа позволява подобряване на съществуващите инструментите за изчертаване и редакция на парцели, ускоряване на процесите на модула за геопространствено заявяване.

ДФЗ създава и нов модул за електронна комуникация към СЕУ, който ще обедини на едно място всички типове кореспонденция и ще предостави множество допълнителни функционалности за потребителите. Системата ще изпраща и нотификации, които ще напомнят на потребителите за изтичащи срокове, предстоящи приеми и др. важни събития относно заявленията за подпомагане.

От Кампания 2024 бе въведено и изцяло електронно генериране на удостоверения, необходими за учредяване на особен залог. По този начин изцяло отпада необходимостта да се посещава на място областен офис на ДФЗ.
Държавен фонд “Земеделие” и Министерство на земеделието и храните планират провеждане на цикъл от обучения за работа със СЕУ, като той ще включва теоретична и практическа част с цел постигане на по-добро усвояване на знанията. Информацията за предстоящи обучения ще бъде публикувана на сайта на ДФЗ - https://www.dfz.bg.