Ролята на кравите в екологията: Как допринасят за улавянето на въглерода в почвата?

Кравите, въпреки че често са свързвани с негативното въздействие върху околната среда поради отделянето на метан, всъщност могат да играят важна роля в улавянето на въглерода в почвата

Ролята на кравите в екологията: Как допринасят за улавянето на въглерода в почвата?

Изследване на Soil Association Exchange разкрива, че въпреки че кравите отделят значителни количества метан, те могат да играят важна роля в обновяването на почвите във фермите. 



Според нови данни, ферми с комбинация от култури и добитък имат с около една трета повече съхранен въглерод в почвата в сравнение с ферми само с култури. Животинският тор подпомага биоразнообразието, като в смесените ферми се отглеждат повече тревни видове. 

Въпреки това, според Джоузеф Гридли, главен изпълнителен директор на SAE, въглеродът в почвата не може да компенсира напълно емисиите на метан от животните, които представляват около 14% от световните климатични емисии, генерирани от човека. Добавянето на етерични масла, пробиотици и морски водорасли към храната на добитъка обаче може да намали количеството метан, отделяно в атмосферата.

Източник: Agri.bg