От днес КАТ ще следи за колани и детски столчета

Специализирана полицейска операция стартира в България за контрол на обезопасителни системи и тротинетки

От днес КАТ ще следи за колани и детски столчета

От днес до 12 май в страната започва специализирана полицейска операция, която ще контролира използването на обезопасителни системи от шофьорите и техните спътници. Пътна полиция ще следи стриктно за правилното превозване на деца с детски столчета и колани, за да осигури максимална безопасност при пътуванията.


Също така, акцията ще обхване и водачите на индивидуални електрически превозни средства като тротинетки. Лицата под 18 години са длъжни да носят каски, а полицията ще санкционира всички, които нарушават това изискване.

От „Пътна полиция“ напомнят, че глобата за непоставен колан е 50 лева, а при превозване на дете без детска седалка се отнемат 12 контролни точки. Санкциите за нарушения на правилата за безопасност ще бъдат прилагани строго в рамките на операцията.

Тази инициатива е част от международна акция, организирана от ROADPOL – европейската организация на пътните полици. Тя се провежда едновременно в 31 държави, сред които Великобритания, Турция, Норвегия и Сърбия, и цели да подобри пътната безопасност и да намали инцидентите, свързани с неспазване на правилата за движение.