Безплатни прегледи и профилактика през октомври: НЗОК с кампания за борба с рака на гърдата и маточната шийка

През целия месец октомври Здравната каса подробно ще предоставя информация за дейностите, които осигурява за двата вида заболявания в извънболничната и болничната помощ

Безплатни прегледи и профилактика през октомври: НЗОК с кампания за борба с рака на гърдата и маточната шийка

Месец октомври е приет за Световен месец за борба с рака на гърдата. По този повод НЗОК предприема мащабна кампания за информиране на гражданите за техните права и възможности за лечение на карцинома на млечната жлеза.


До края на годината НЗОК съвместно с Министерство на здравеопазването предприемат още една кампания, чиято цел е да информират какви са възможностите за профилактични прегледи и ранната диагностика на рака на маточната шийка.

НЗОК осигурява комплексно лечение в болничната помощ на всички пациенти с онкологични заболявания и за тях то е напълно безплатно.

За профилактиката и лечението на рака на гърдата е важно да знаете, че:

Профилактиката, осигурена от НЗОК включва:

- за жени на и над 30-годишна възраст – мануално изследване на млечни жлези – ежегодно;

- за жени от 30- до 50-годишна възраст – ехографско изследване на млечни жлези – веднъж на 2 години;

- за жени от 45- до 69-годишна възраст включително – мамография на млечни жлези – веднъж на 2 години;

- за жени на и над 70-годишна възраст- веднъж на 3 години.

За извършване на тези изследвания общопрактикуващият лекар издава направление за ехографско изследване и мамография на млечни жлези, чийто срок на валидност във връзка с тази профилактика вече е 60 календарни дни.

При лечението на карцином на млечната жлеза в болнично заведение, НЗОК осигурява на пациентите пълния обем от диагностични и лечебни процедури според определения план на лечение, като координира и контролира неговото изпълнение. Освен това, НЗОК покрива в пълен обем лекарствената терапия, която включва ендокринна терапия, химиотерапия, таргетна терапия, имунотерапия, растежни фактори/колониостимулиращи фактори, както и антианемични и обезболяващи лекарствени продукти.

За профилактиката и лечението на рака на маточната шийка е важно да знаете, че:

Профилактиката на рака на маточната шийка се осъществява при провеждане на задължителен профилактичен преглед. Личният лекар насочва жени от 30- до 40-годишна възраст за преглед при специалист по „Акушерство и гинекология“, като срокът на валидност на издаденото направление е 30 календарни дни, считано от датата на издаването му.

НЗОК осигурява на пациентите с констатиран карцином на маточната шийка пълния обем диагностични и лечебни процедури в болнично заведение, сключило договор с  институцията.

НЗОК заплаща и профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка при момичета на възраст от 10 до 13 години.

От началото на октомври започна провеждането на Скринингова кампания за рак на маточната шийка. НЗОК ще заплаща за преглед, извършен от лекар специалист по „Акушерство и гинекология“ на жени на възраст от 20 до 29 години и от 40 до 49 години, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Цитологичното изследване ще се извършва в медико-диагностични лаборатории, сключили договор с НЗОК за изпълнение на пакет „Обща и клинична патология“.

Цялата информация за превенцията и лечението на двете заболявания ще откриете в „НЗОК за теб“ през целия месец октомври!