Художествена галерия -Добрич ще участва във второто издание на проекта „Галерии. Колекции. Творби"

Инициативата е на Фондация „Поддържане на изкуството в България“ и Съюза на българските художници

Художествена галерия -Добрич ще участва във второто издание на проекта „Галерии. Колекции. Творби"
Художествена галерия – Добрич се включва във второто издание на проекта „Галерии. Колекции. Творби“. Проектът е иницииран от Фондация „Поддържане на изкуството в България“ и Съюза на българските художници.
На 8 октомври от 18 ч. в зала 1А на СБХ, ул. "Шипка" 6 в съвместна изложба се срещат галериите на Бургас, Шумен, Варна и Добрич. Идеята е да се представят пред столичната публика галериите от страната чрез акценти от техните колекции. Тази година фокуса е насочен към индивидуалния профил на съответната колекция, с препратка към историята на нейното създаване и развитие.
За 60-те си години съществуване ХГ - Добрич е събрала колекция от близо 4000 произведения. Основна тема в събирателската и експозиционна дейност през годините е темата за земята и хората на Добруджа. В изобразителното изкуство Добруджа е особено важна и поради драматичната си съдба между 1913 и 1940 г., когато Южна Добруджа попада в границите на Румъния. Темата за земята е плодоносна за художниците и вдъхновява творци от различни поколения. Тя дава възможност за философско и многопластово тълкуване и разработка в разнообразните ù аспекти – усиленият труд на хората и плодовете на земята, поглед към историята на този край, към добруджанския пейзаж през различните сезони и т.н. В Добрич от средата на 60-те до края на 80-те години се провеждат големите национални общи художествени изложби „Земята и хората”. Това съвсем естествено предопределя тематичния обхват и профила на галерията и нейната колекция.
В селекцията на творби от фонда на ХГ – Добрич за настоящата изложба определяща е именно добруджанската тематика. Тя е отправна точка за пластически търсения и философски обобщения, надграждайки регионалните тълкувания и историческата конкретика. Подбраните произведения са на едни от най-значимите имена в българската живопис: Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Александър Петров, Найден Петков, Васил Стоилов, Борис Денев, Ценко Бояджиев, Добри Добрев, Атанас Яранов, Ванко Урумов, Иван Стоилов – Бункера, Анета Дръгушану, Румен Гашаров, Светлин Русев, Петър Дочев, Кеазим Исинов. Включили сме и творбата „Жетвари в Добруджа“ на родения в Северна Добруджа Господин Желязков, както и „Есенен пейзаж“ на добричкия художник Ганчо Михайлов.
Предложената извадка от колекцията на ХГ – Добрич отразява стиловото многообразие и търсенията в българското изкуство, обединени в темата за земята. Това я прави интересна и значима както от познавателна, така и от професионална и изследователска гледна точка.
Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“.
Източник: Художествена галерия Добрич