Засилени мерки на пътя в Добрич и нови акции срещу разсейването на водачите

781 пътни нарушения за седмица в област Добрич

Засилени мерки на пътя в Добрич и нови акции срещу разсейването на водачите

781 са нарушенията на Закона за движение по пътищата през изминалата седмица в област Добрич, съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ – Добрич главен инспектор Жулиян Минев.


Съставени са 147 акта и 624 глоби по фиш, установени са и 11 души, шофирали под въздействие на алкохол, като в шест от случаите с концентрация над 1,2 промила. Трима водачи са установени да управляват под въздействие на наркотични вещества, а осем души - без шофьорска книжка, каза още гл. инспектор Минев.

Три тежки пътнотранспортни произшествия с един загинал и двама пострадали са регистрирани на територията на област Добрич през изминалата седмица. При 10 катастрофи има само материални щети.

Катастрофите в областта са от началото на годината са 109, при които 14 души са загинали, а 132-ма са пострадали. В сравнение със същия период на миналата година тежките катастрофи са с три по-малко, ранените са с 15 по-малко, а загиналите - с осем повече, каза Минев. Той допълни, че продължава разследването на катастрофата на пътя Добрич - Варна от миналата седмица, при която загина моторист. Все още се уточнява с каква скорост се е движил той.

Главен инспектор Жулиян Минев добави, че през настоящата седмица продължават проверките по установяване на нарушения на правилата за движение, в това число ще се следи за употребата на алкохол, наркотици, правоспособност, контрол на скоростта. 

От днес до неделя ще се провежда специализирана полицейска операция по линия на RODPOL - мрежата на службите на Пътна полиция. Акцентът в тази операция е ограничаване влиянието на разсейването на водачите при управлението на моторните превозни средства, като използване на мобилни телефони, таблети и други устройства по време на управление. В рамките на тази операция също ще бъде засилен контролът по използване на колани и каски от водачи и пътници, съобщиха още от МВР - Добрич.