Интервю с народната певица Катя Грекова от Добрич: Музиката е душата на всяко творчество

Катя Грекова е народна певица от Добрич, разказва за своя последен проект – създаването на песен по стихотворението "В душата" на Иван Енчев.

Интервю с народната певица Катя Грекова от Добрич: Музиката е душата на всяко творчество

 Катя, наскоро създадохте нова песен по стихотворение на Иван Енчев. Какво ви вдъхнови да се захванете с този проект?


Катя Грекова: Благодаря на Иван Енчев, че ми се довери да създам музика към неговото невероятно и дълбоко стихотворение „В душата“. Честно казано, още от първия миг, в който прочетох думите, усетих как тази поезия може да бъде превърната в музикална приказка. Текстът му е толкова искрен и проникновен, че сякаш сам се молеше да бъде изразен чрез мелодия.

 А каква беше ролята на екипа ви в този проект?

Катя Грекова: За пореден път се доверих на Емил Халачев, който сътвори музиката и аранжимента за песента. Той успя да улови точно това, което усещах, и превърна думите в музика. Петър Петров, който е неизменна част от нашия екип, се погрижи за звука и микса. Резултатът е наистина вълшебен – една душа, излята върху листа, се превърна в музикална приказка.

Споменахте и други имена – кой още ви подкрепи в реализацията на проекта?

Катя Грекова: Не мога да не благодаря и на Николай Станчев, кмет на село Стефан Караджа, община Добрич. Той винаги ни подкрепя безрезервно и помогна за реализирането на този проект. Подкрепата му беше наистина ключова. И не на последно място – моята дъщеря Магдалена, която винаги е до мен. Тя ми дава неописуема емоция и вдъхновение. Всеки, който има до себе си близък човек, с когото споделя своето творчество, ще ме разбере.

Разкажете ни повече за самото събитие, на което представихте песента.

Катя Грекова: Това събитие беше есенното издание на Фестивала на занаятите и изкуствата в град Добрич. За мен беше изключителна чест да се представя солово, както и да дам сцена на дъщеря ми Магдалена, която също пя самостоятелно. А групата, която ръководя – „Огърлица“, изпълни самостоятелна 30-минутна програма. Това беше наистина вълнуващ момент за всички нас.

От колко време работите с „Огърлица“ и как върви вашето музикално пътешествие?

Катя Грекова: Работя от 16 години в ансамбъл „Добруджа“, като за този период съм създала няколко авторски песни по мой текст и музика, които вече са записани. От една година ръководя певческа група „Огърлица“. Това е едно ново предизвикателство и отговорност за мен, но и голяма радост.

Какви са бъдещите ви планове в музикално отношение?

Катя Грекова: Продължавам да работя с „Огърлица“, да създавам нова музика и да развивам талантите на младите изпълнители около мен. Имам още много идеи за нови песни и проекти, които да споделя с публиката. Надявам се да продължа да творя музика, която да вдъхновява и докосва хората.

Благодарим ви, Катя, за вдъхновяващото интервю! Пожелаваме ви още много успехи и незабравими музикални проекти.

 Катя Грекова: Благодаря и аз! Надявам се музиката ми да достигне до още повече сърца и души.