Днес Църквата почита св.пророк Авраам

Авраам е живял в страната на халдейците в района на Вавилон. Той е потомък на Сим и заедно с цялото си семейство запазил истинската вяра в Бога

Днес Църквата почита св.пророк Авраам

На 9 октомври православната църква почита паметта на Свети пророк Авраам. Името Авраам произхожда от еврейски и означава „велик баща“ или „баща на множество“, отразявайки неговото значимо място в историята на вярата.


Авраам е познат в Библията като праотец на множество народи, избран от Бога, за да съхрани истинската вяра. Един от най-известните епизоди от живота му е явяването на трима ангели в Содом – символ на Божията милост и намеса в съдбата на праведните.

Най-голямото изпитание за Авраам е готовността му да принесе сина си Исаак в жертва, следвайки Божията воля. На възраст от 100 години, Авраам и съпругата му Сарра най-сетне се сдобиват с дете – обещания син Исаак. Когато обаче Бог изисква жертвоприношение, Авраам не се поколебава. Вярата му е толкова силна, че той е готов да се подчини, но в последния момент ангел го спира, заявявайки, че Авраам е доказал своята безусловна вярност. Този момент се счита за предобраз на новозаветната жертва на Иисус Христос.

Той живее до 175 години и е погребан в пещерата Мехпела от синовете си Исаак и Измаил.

Паметта на Свети пророк Авраам се чества на 9 октомври и в неделята между 11 и 17 декември, когато християните си припомнят значимите моменти от живота му и неговото духовно наследство. На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената Аврам, Авраам и техните производни.