МОСВ опровергава твърдения за укриване на данни за чистотата на въздуха

Министерството на околната среда и водите категорично отхвърля твърденията на организацията "За Земята", че разположението на пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух не съответства на европейските и националните изисквания

МОСВ опровергава твърдения за укриване на данни за чистотата на въздуха

Според МОСВ, твърденията, че разположението на пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух не съответства на европейските и националните изисквания, са неверни и некоректни.


Мониторинговите станции са разположени изцяло в съответствие с Наредбата за норми за замърсители в атмосферния въздух, която транспонира Директива 2008/50/ЕО на Европейския парламент. Данните от Националната система за мониторинг на качеството на въздуха се предават в реално време към Европейската агенция по околна среда и са публично достъпни. До момента не са получавани забележки относно местоположението и класификацията на станциите.

Измерването на замърсителите като фини прахови частици, серен диоксид и азотни оксиди се извършва чрез референтни методи, съгласно европейските и национални стандарти. Контролът върху качеството на измерванията се осъществява чрез специална програма за осигуряване на качеството.

След 2011 г. се наблюдава подобряване на качеството на въздуха в страната, като през 2023 г. броят на превишенията на допустимите нива е намалял във всички станции. МОСВ подчертава, че това подобрение не се дължи на преместване на мониторингови станции, а на реални подобрения в качеството на въздуха.

Организацията "За Земята" използва данни, получени чрез различни методи от референтния. Според МОСВ, тези данни не могат да се считат за достоверни, освен ако не бъде доказана тяхната еквивалентност с референтните методи.