Днес, 10 октомври, отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Грижата за психичното здраве е не по-малко важна от физическото здраве, но често остава пренебрегвана тема в обществото

Днес, 10 октомври, отбелязваме Световния ден на психичното здраве

За първи път Световният ден на психичното здраве се отбелязва на 10 октомври 1992 г., като ежегодна инициатива на Световната федерация за психично здраве. Целта на този ден е да се повиши осведомеността за проблемите, свързани с психичното здраве, и да се насърчат усилията за подкрепа, грижа и лечение, които водят до по-добро психично благополучие.


Психичните разстройства са често срещан проблем по целия свят. Според Световната здравна организация, над 450 милиона души страдат от различни психични разстройства, включително тревожност, депресия, биполярни разстройства и шизофрения. В България тревожните разстройства са най-често срещани – около 11.4% от населението се бори с тях, следвани от депресивните състояния и злоупотребата с вещества.

Един от най-големите проблеми е, че хората често не търсят помощ поради стигмата, свързана с психичните разстройства. Обществото все още има предразсъдъци към тези, които изпитват психични затруднения, което води до срам и страх от търсене на професионална помощ. Това прави диагностицирането и лечението на разстройствата по-трудни и усложнява пътя към възстановяване.

Фактори, които влияят на психичното здраве
Психичното здраве е повлияно от много фактори, включително:
Стрес в ежедневието: Работа, учене, семейни и финансови проблеми често създават високи нива на стрес, които могат да доведат до психически разстройства.
Социално-икономическо положение: Липсата на стабилни доходи, несигурността на работното място и социалната изолация също играят важна роля.
Генетична предразположеност: Някои психични разстройства, като биполярното разстройство и шизофренията, имат наследствена компонента.
Културни особености: Начинът, по който обществото възприема и се отнася към психичното здраве, може да повлияе на склонността на хората да потърсят помощ.