По-късната сеитба на пшеницата става задължителна заради климатичните промени

Необходим е баланс в храненето на посевите за по-добра устойчивост и добиви, съветва доц. Галина Михова от Добруджанския институт

По-късната сеитба на пшеницата става задължителна заради климатичните промени

През последните години се наблюдава тенденция към по-късни дати на сеитба на пшеницата, което е свързано с промени в климатичните условия. Според доц. Галина Михова от Добруджанския институт, по-късната сеитба вече е необходима поради засушаванията в края на лятото и неподходящите условия за предсеитбена подготовка на почвата. Топлата и суха есен също създава предпоставки за разпространение на болести и неприятели, което прави растителната защита един от най-скъпите елементи в технологията за отглеждане на пшеницата.


Като селекционер на пшеница, доц. Михова съветва стопаните да обръщат особено внимание на технологията за хранене на посевите. Според нея, е необходимо постигане на баланс, който не само ще намали себестойността на продукцията, но и ще опази околната среда и биоразнообразието. Фосфорното торене, например, е ключово за развитието на здрава коренова система, което позволява на растенията да устоят на зимния стрес.

Доц. Михова препоръчва азотното подхранване да се извършва при възстановяване на вегетацията, когато растенията започват активно да натрупват биомаса. Този период е решаващ за формирането на добивите. В по-късните фази на развитие на пшеницата обикновено се подбират продукти, които коригират пропуски в технологията или компенсират наличието на стресови условия.

Източник: Агри бг