Северното сияние над Добрич: Уникално явление в небето на България

Явлението привлече вниманието на хората в цяла България и съседните страни

Северното сияние над Добрич: Уникално явление в небето на България
Фейсбук

Тази вечер, небето над Добрич и цяла България предложи наблюдавахме– полярно сияние с наситено червен оттенък. Причината за червения цвят е свързана със силната геомагнитна буря, която удари Земята. Поради южното разположение на България, видимият спектър от аурората включваше пурпурно и червено, вместо обичайните зелени нюанси, наблюдавани в по-северните региони.


Геомагнитната буря доведе до навлизането на по-голямо количество заредени частици в магнитосферата на Земята, което позволи на сиянието да се види дори в страни като България. Явлението беше забелязано и в други държави в региона, включително Румъния, Молдова, Украйна и Русия.

Полярните сияния отдавна привличат вниманието на хората, вдъхновявайки различни култури и предания. В съвременността тези явления продължават да бъдат предмет на научни изследвания, свързани със слънчевата активност и влиянието ѝ върху Земята. Геомагнитните бури могат да имат сериозни последици за комуникационните и навигационните системи, поради което изучаването на полярните сияния е важно не само за науката, но и за практическите аспекти на ежедневието.