Днес отбелязваме Световния ден на борбата със затлъстяването: Призив за здравословен начин на живот

Световният ден за борба със затлъстяването е повод да се замислим за значението на активния и здравословен начин на живот като основа за добро здраве и качество на живота

Днес отбелязваме Световния ден на борбата със затлъстяването: Призив за здравословен начин на живот

На 11 октомври се отбелязва Световният ден за борба със затлъстяването. Проблемът с наднорменото тегло засяга все по-голяма част от населението в Европа, включително деца, и изисква спешни мерки за превенция и лечение.


Наднорменото тегло е резултат от нарушен баланс между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Прекомерният прием на калории, съчетан с недостатъчна физическа активност, води до натрупване на излишна енергия в тялото под формата на мазнини. Преяждането и заседналият начин на живот са основни фактори, които обясняват нарастващия проблем с наднорменото тегло.

Според данни на Световната здравна организация, в повечето европейски държави между 30% и 80% от хората над 18 години страдат от наднормено тегло. Проблемът се разпростира и сред децата – около 20% от тях в Европа са с наднормено тегло, което представлява 14 милиона деца, от които 3 милиона страдат от затлъстяване. Тази тревожна тенденция налага спешни действия за подобряване на общественото здраве.

Затлъстяването е рисков фактор за редица социално значими незаразни болести като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак. Освен това, хората с наднормено тегло често имат понижен имунитет, което ги прави по-податливи на различни инфекции. Поради тези причини, справянето със затлъстяването не означава просто намаляване на телесното тегло, а цялостно подобряване на здравословното състояние.

Основните средства за профилактика на затлъстяването са здравословното хранене и оптималната физическа активност. Тези два аспекта са ключови за превенцията на хроничните незаразни болести и ефективни начини за поддържане на добро здраве. Здравословното хранене трябва да включва разнообразни храни, богати на хранителни вещества, докато физическата активност може да варира от леки упражнения до интензивни тренировки, според възможностите на индивида.