България настоява за промяна в условията на украинската помощ за земеделците

Предложенията са срещнали подкрепа и от други европейски страни членки

България настоява за промяна в условията на украинската помощ за земеделците

“България продължава да настоява пред Европейската комисия за промяна на условията за отпускане на средства по Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна, т. нар. „украинска помощ“ на земеделските производители”. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на среща с представители на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ), Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ), Обединени български животновъди (ОБЖ), Асоциация на биволовъдите в България (АББ), Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) и Асоциация на овощарите в България (АОБ).


Министър Тахов обясни, че заради достигнатите от някои стопани регламентирани лимити за подпомагане, значителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийно производство са изключени от подпомагане за покриване увеличението на разходите за производство на земеделска продукция. По думите му, първият предложен вариант на България пред ЕК е за отпадане на индивидуалния лимит на едно предприятие в първичното селскостопанско производство.

Другата възможност е за двойно увеличаване на т. нар. таван за опусканите средства по тази помощ от 280 000 на 560 000 евро на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти. „Третата хипотеза е средствата по помощта да се изплащат година за година“, уточни министър Тахов. Той припомни, че и трите варианта са дискутирани, по предложение на България, в Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС. „Много важно е да се намери балансът. Търсим вариант да защитим интереса на земеделските производители, без това да задейства наказателна процедура”, категоричен бе министър Тахов.