На 14 октомври Православната църква почита света преподобна Петка

Българската православна църква отбелязва Преподобна Параскева, позната и като Петка Българска, покровителка на жените и символ на прехода към зимата

На 14 октомври Православната църква почита света преподобна Петка

Православната християнска църква отбелязва днес деня на Преподобна Параскева, по-известна в България като Петка Българска. Тя е почитана не само от българите, но и от православните сърби, гърци, румънци, руснаци, а дори и от католиците. Паметта ѝ се чества всяка година на 14 октомври.


В народните вярвания този ден се нарича още Зимен Петковден и се смята за повратен момент, който бележи прехода към зимата. В някои части на България съществува обичаят „полазване“, според който първият човек, който прекрачи прага на дома на Петковден, определя здравето и късмета на семейството през цялата година.

Света Петка е считана за покровителка на жените и майките, заради което е наричана „женска светица“. Тя защитава семейния живот и брака, а момичетата се молят на нея за щастлив брак и семейно благополучие. Традицията повелява на този ден жените да не извършват ръчна работа като шиене, плетене или пране, а мъжете да се въздържат от тежки дейности, свързани с пръст и железни инструменти.

Петковден също така отбелязва края на земеделските дейности за годината. Дотогава всички земеделски работи трябва да бъдат приключени, като последната есенна сеитба и прибирането на реколтата. Народът казва: „На Петковден ралото да ти е под стрехата“.

На този ден празнуват имен ден хората с имена като Петко, Пенчо, Петкан, Параскева, Петричка, Петрана и други.