Европа въвежда по-строги мерки за чист въздух: България подкрепя новата директива

ЕС залага амбициозни цели за постигане на чист въздух и защита на уязвимите групи до 2050г.

Европа въвежда по-строги мерки за чист въздух: България подкрепя новата директива

Съветът на Европейския съюз по околната среда окончателно прие новата Директива относно качеството на атмосферния въздух и по-чист въздух за Европа. Тя обединява двете съществуващи директиви на ЕС за качеството на въздуха в една.


Целта на новоприетата директива е да постигне нулево замърсяване в рамките на ЕС, така че качеството на въздуха постепенно да се подобрява до нива, които не са вредни за човешкото здраве, естествените екосистеми и биоразнообразието. Това следва най-добрите налични и актуални научни доказателства и има за цел постигането на среда без токсични вещества до 2050 г.

Новите правила въвеждат по-строги граници и целеви стойности за няколко замърсители, включително прахови частици и серен диоксид, с краен срок 2030 г. Предвижда се и увеличаване на точките за вземане на проби в градовете. Стандартите за качество на въздуха ще се преразглеждат редовно до 2030 г. и след това на всеки пет години, в зависимост от новите научни открития, като преразгледаните Насоки за качеството на въздуха на Световната здравна организация (СЗО).

С директивата ще се създадат единни индекси за качеството на въздуха в ЕС, които ще бъдат публично достъпни. Те ще информират за здравните рискове, свързани с пиковете на замърсяване, и ще включват данни за уязвимите групи.

Въпреки предизвикателствата, които новите изисквания поставят пред държавите членки, България подкрепи въвеждането им, признавайки тяхната ключова роля за създаване на по-чиста и здравословна околна среда. Единствено Малта гласува с "въздържал се".