МОН стартира нова програма за квалификация на млади учители

До края на годината ще се проведат общо 60 майсторски класа в 19 региона

МОН стартира нова програма за квалификация на млади учители

Близо 1 000 учители от цялата страна ще участват в майсторски класове, насочени към усъвършенстване на техните умения. Това съобщи преди дни министърът на образованието и науката, проф. Галин Цоков, по време на форум за млади учители. Тази нова форма на квалификация цели споделянето на доказан педагогически опит и обмен на добри практики.


Министърът изтъкна важната роля на учителите в развитието на образователната система и подчерта, че те трябва да бъдат лидери в класната стая, които вдъхновяват и мотивират учениците. За подпомагане на младите учители при справяне с професионалния стрес и бърнаута, Министерството на образованието е разработило специален модул, в който всеки учител може да се регистрира, за да потърси помощ и подкрепа.

Тази година форумът се фокусира върху темата „Изкуственият интелект в образователния процес – симбиоза между технологии и традиции“ и включва събития с участието на учени от Института INSAIT и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Форумът се е разраснал от регионално до национално ниво с над 400 участници през годините. Деветото му издание бе открито от Владимир Николов, дългогодишен директор на ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново, който бе отличен с плакет на МОН за своя принос.

Петима млади учители бяха наградени с грамоти за своите научни доклади, оценени от жури на ВТУ.

„Учете се от тези пред Вас, но не повтаряйте сляпо техния пример. Бъдете себе си и намерете Вашия път на професионално развитие в името на децата ни“, каза министърът и благодари на младите педагози.